100 години
международен астрономически съюз

Bulgarian flag

Събития в българия, посветени на 100-годишния юбилей на МАС:


11 април 2019 г. 18:00 ч.
Стара Загора, Руски център в Регионална библиотека „Захари Княжески”
40 години от полета на Георги Иванов
Преди 40 години България става шестата страна, изпратила човек в Космоса. На 10 април 1979 г. българинът Георги Иванов излита в околоземното космическо пространство. „В 20.34 часа московско време от космодрума в Байконур беше изстрелян космическият кораб „Союз-33” за извършване на съвместни изследвания и експерименти по програмата „Интеркосмос”, пилотиран от международен екипаж в състав летецът космонавт на СССР Николай Рукавишников и българският космонавт - изследовател майор Георги Иванов” - гласи тогава съобщението на БТА. По този повод със съдействието на Институт за космически изследвания и технологии при БАН, Филиал Стара Загора и Астрономическа обсерватория, Стара Загора ще се проведе вечер, посветена на тази славна годишнина. Публичната лекция е посветена и на 100 годишнината от създаването на Международния Астрономически Съюз. Ще бъдат представени кратка лекция за драматичния полет на Георги Иванов и филм, направен тогава за космическия полет, както и ще бъдат споделени автентични спомени за изработването на научната програма и научната апаратура, създадени в Стара Загора за космическата експедиция.
Лице за контакт: доц. д-р Алексей Стоев (Институт за космически изследвания и технологии, БАН; Астрономическа Обсерватория „Юрий Гагарин“ – Стара Загора)
отминало събитие

15 април – 16 май 2019 г.
Стара Загора, ул. „Цар Иван Шишман“ № 62 ет. 3
Нагоре и отвъд
Изложба, посветена на 100-та годишнина от основаването на Международния астрономически съюз.
Детайли за събитието: тук
Лице за контакт: доц. д-р Алексей Стоев (Институт за космически изследвания и технологии, БАН; Астрономическа Обсерватория „Юрий Гагарин“ – Стара Загора); доц. д-р Люба Славчева-Михова (Институт по астрономия с НАО, БАН)
отминало събитие: снимки.

1 май 2019 г. 10:00 – 14:00 ч.
Стара Загора, Астрономическа Обсерватория „Юрий Гагарин“, ул. „Цар Иван Шишман“ № 62 ет. 3
Наблюдения на Слънцето и демонстрации
ЦПЛР - Астрономическа обсерватория, Стара Загора с подкрепата на Институт за космически изследвания и технологии, Филиал Стара Загора организира наблюдения на Слънцето по време на последната фаза на 24-я слънчев цикъл, както и възможност за посетителите да видят и се запознаят с основните елементи на съвременните космически апарати. Ще бъде демонстриран умален макет на българския спътник „България 1300”. Слънчевите наблюдения и демонстрациите са посветени на 100 годишнината от създаването на Международния Астрономически Съюз. Преди или след всяко наблюдение или демонстрация ще се провежда 3 минутна дискусия с отговор на въпроси от публиката. За най-интересните въпроси, зададени от публиката, ще има символични награди.
Лице за контакт: доц. д-р Алексей Стоев (Институт за космически изследвания и технологии, БАН; Астрономическа Обсерватория „Юрий Гагарин“ – Стара Загора)
отминало събитие