100 години
международен астрономически съюз

Bulgarian flag
??? ??? ???
Дайте име на екзосвят Училища на Айнщайн Отворени школи по астрономия


По случай 100-годишния си юбилей Международният Астрономически Съюз (МАС) организира глобалната кампания „Дайте име на екзосвят – МАС100”. Тя предоставя възможност на всяка страна да даде име на специално подбрана екзопланета и нейната звезда на конкурсен принцип. Страните, изявили желание и готовност да организират национални кампании, са почти 100 и България е една от тях. Екзопланетната система, определена за България, е WASP-21, разположена в съзвездието Пегас на разстояние около 850 светлинни години от Земята. Повече информация за кампанията и как да давате своите предложения за имена можете да намерите тук.


От 4 до 18 август 2019 г. в Corno de Bico, Португалия, ще се проведе AstroCamp 2019 – академична програма в областта на астрономията и физиката, насочена към ученици в последните 3 години на средното им образование. Повече подробности - тук. Срок за кандидатстване: 1 – 30 април.


На 13 април в Брюксел, Белгия, МАС организира първото събитие за астрономи любители. Програмата включва участие на астронавта John Grunsfeld, лекции на известни учени и обзор на проектите, насочени към астрономи любители. Срок за регистрация - 1 април.


Проектът „Експериментът на Ератостен” цели на 21 март – да възпроизведе измерване обиколката на Земята по метода на Ератостен отпреди около 2250 години. Учители от началните и средни училища са поканени да се регистрират на уебсайта на проекта. Участниците могат да кандидатстват за стипендия за 2019 European Science Education Academy Summer School в Гърция като изпратят снимка на своите дейности.


От 21 юли до 28 юли 2019 г. в Никозия, Кипър, ще се проведе семинар „Астрономия за мир" в рамките на конференция на Международния институт за мирно образование. Има възможност за финансова подкрепа. Повече подробности можете да намерите тук. Краен срок за кандидатстване - 15 март.


МАС обявява конкурс за предоставяне на комплекти „Нека бъде нощ“ в контекста на инициативата „Тъмно небе за всички”. Повече информация можете да намерите тук. Краен срок: 1 мартформуляр за кандидатстване.