100 години
международен астрономически съюз

Bulgarian flag

ExoNews


Предстоящите събития в България по повод 100 години от основаването на Международният астрономически съюз (МАС) можете да видите тук.


По случай 100-годишния си юбилей Международният Астрономически Съюз (МАС) организира глобалната кампания „Дайте име на екзосвят – МАС100”. Тя предоставя възможност на всяка страна да даде име на специално подбрана екзопланета и нейната звезда на конкурсен принцип. Страните, изявили желание и готовност да организират национални кампании, са почти 100 и България е една от тях. Екзопланетната система, определена за България, е WASP-21, разположена в съзвездието Пегас на разстояние около 850 светлинни години от Земята. Повече информация за кампанията и как да давате своите предложения за имена можете да намерите тук.


На 3 юли от 09:00 ч. във Физически Факултет на СУ „Св.Климент Охридски“ ще се проведе Ден на астрономията, посветен на 100-годишнината от основаването на Международния астрономически съюз, в рамките на XXV-та Юлска лектория. Повече подробности и програмата можете да видите тук.


Изложбата „Нагоре и отвъд” вече е пътуваща! Тук можете да видите нейното разписание.


На 12 и 13 април в Брюксел ще се проведе тържествена церемония по случай вековния юбилей на МАС - ето подробности. Тя ще се предава на живо по YouTube канала на МАС.


„Гид на любителя астроном“ за 2019 г. съдържа информация за предстоящите през годината по-забележителни астрономически явления, като е отделено повече внимание на условията за тяхното наблюдение от България. Автор на изданието е Пенчо Маркишки, познат с постиженията си в оптиката, астрономията и астрофотографията. Същият е автор на множество статии в редица национални и чужди научнопопулярни издания. Книгата съдържа и няколко авторски статии, посветени на различни теми от астрономията и астрофотографията. Целта е информацията да бъде полезна за широк кръг читатели, проявяващи интерес към астрономията, и за любителите астрономи при планирането на техните наблюдения. Можете да изтеглите книгата „Гид на любителя астроном 2019“ напълно безплатно оттук.


Стартира програмата „Посланици на тъмното небе”, целяща мерки срещу светлинното замърсяване. Повече информация и регистрация - тук.


От 4 до 18 август 2019 г. в Corno de Bico, Португалия, ще се проведе AstroCamp 2019 – академична програма в областта на астрономията и физиката, насочена към ученици в последните 3 години на средното им образование. Повече подробности - тук. Срок за кандидатстване: 1 – 30 април.


На 13 април в Брюксел, Белгия, МАС организира първото събитие за астрономи любители. Програмата включва участие на астронавта John Grunsfeld, лекции на известни учени и обзор на проектите, насочени към астрономи любители. Срок за регистрация - 1 април.


Стартира проектът „Астро гласове" за създаването на кратък филм за жени астрономи. Детайли можете да намерите - тук; линк за изпращане на видеоклипове. Краен срок: 24 март.


Проектът „Експериментът на Ератостен” цели на 21 март – да възпроизведе измерване обиколката на Земята по метода на Ератостен отпреди около 2250 години. Учители от началните и средни училища са поканени да се регистрират на уебсайта на проекта. Участниците могат да кандидатстват за стипендия за 2019 European Science Education Academy Summer School в Гърция като изпратят снимка на своите дейности.


От 21 юли до 28 юли 2019 г. в Никозия, Кипър, ще се проведе семинар „Астрономия за мир" в рамките на конференция на Международния институт за мирно образование. Има възможност за финансова подкрепа. Повече подробности можете да намерите тук. Краен срок за кандидатстване - 15 март.


МАС обявява конкурс за предоставяне на комплекти „Нека бъде нощ“ в контекста на инициативата „Тъмно небе за всички”. Повече информация можете да намерите тук. Краен срок: 1 мартформуляр за кандидатстване.


В рамките на „Отворени школи по астрономия” стартира програма за събития, свързани с обучението на учители - вижте подробности. Краен срок (за финансиране): 28 февруарикандидатстване.


„Училища на Айнщайн” е проект, ориентиран към ученици с интереси в областта на науката, и по-специално ролята на гравитацията в съвременната астрономия. Повече информация можете да намерите тук; ето линк за регистрация на ръководителя.