100 години
международен астрономически съюз

Bulgarian flag
Училища на Айнщайн ???

„Училища на Айнщайн” е проект, ориентиран към ученици от средния курс и гимназиите (навършили 11 години) с интереси в науката. Той цели по-дълбоко разбиране на ролята на гравитацията в съвременната астрономия от страна на учениците чрез ангажирането им във вълнуващи теми като пространство-време, гравитационни вълни и тяхното детектиране при компактни обекти, как гравитацията може да изкриви светлината и как това изкривяване може да се детектира по време на Слънчево затъмнение, а на по-големи мащаби - да е свързано с тъмната материя.

Като глобален проект на МАС100 Програмата „Училища на Айнщайн“ е разработена да насърчава учениците в училищата, клубовете, и кръжоците към творчески подход за достигане до най-новите постижения в областта на гравитационните вълни и компактни обекти като черни дупки и неутронни звезди. Ще се обърне внимание върху водещи астрономическите новини и събития като сблъсъка на отдалечени черни дупки или неутронни звезди. Ще се осигури достъп до наблюдения на обекти, ключови за изучаването на гравитацията, използвайки роботизирани телескопи. Ще има възможности за разширено сътрудничество с училища от цял свят и се очаква връзките, създадени както между училищата, така и между отделните участници в рамките на тази Програма, да продължат и извън нея. В частност, за „Училища на Айнщайн“ с интерес към пълно слънчево затъмнение би било важно сътрудничеството с училища в Чили и Аржентина, където ще може да се наблюдава затъмнение на 2 юли 2019 г. и през декември 2020 г.

Интересуващите се ще имат достъп до материали в процеса на иницииране на „Училище на Айнщайн“. В случай че няма наличен местен ментор, ще има възможност за общуване с ментори онлайн.

Как да се включим в „Училища на Айнщайн“?

  1. Създайте екип! Говорете със съученици във Вашето училище за проекта, за да видите дали можете да привлечете съмишленици, които биха искали да научат повече за гравитацията. Екипът може да включва ученици от различни класове и учители от всяка област: физика, математика, инженерни науки или друга наука, различни видове изкуство. Колкото по-разнообразен е екипът, толкова по-добре.
  2. Обсъдете с Вашия екип коя тема е най-интересна за Вас:
  3. Регистрирайте се - линк за регистрация на ръководителя.

Повече подробности тук.